Begravelse

Ved dødsfald er man altid velkommen til selv at kontakte en af præsterne for en samtale og for at aftale et tidspunkt for begravelse eller bisættelse. Mange vælger desuden at få hjælp fra en bedemand til at ordne det praktiske omkring papirer, kiste, rustvognskørsel m.v. Ønsker man selv at anmelde dødsfaldet kan det foregå via borger.dk

Valg af gravstedstype og placering på kirkegården aftales direkte med kirkegårdsleder Per Ehbrecht, tlf. 43 71 55 85.

Præsterne tager naturligvis også gerne ud til en samtale med den syge eller døende, hvis der er ønske herom. Der kan være mange spørgsmål der trænger sig på som det kan være godt at få vendt, enten med præsten som præst eller med præsten som blot en udenforstående med tavshedspligt.

Sådan foregår begravelsen/bisættelsen

Begravelsen starter i kirken med bøn, salmer, tekstlæsning og en tale om den afdøde. Hvis I har specielle ønsker til salmer eller andet, snakker vi om det til samtalen inden.

Ved både begravelse og bisættelse er jordpåkastelsen central. Præsten kaster tre gange jord på kisten, mens afdøde tiltales med ordene ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv – død – liv.

Hvis afdøde skal begraves, sker jordpåkastelsen, når kisten er sænket i graven. Hvis afdøde skal brændes, sker jordpåkastelsen i kirken.

En begravelse afsluttes med, at kisten sænkes i jorden på kirkegården, mens en bisættelse afsluttes med, at kisten køres til krematoriet, og senere ved nedsættelsen af urnen.